Marianne Ersson. Foto: Staffan Mälstam / Sveriges Radio

Forskare frias från tryckfrihetsbrott

2:33 min

Justitiekanslern lägger ned förundersökningen mot forskaren Birgitta Almgren som anklagats för tryckfrihetsbrott. I hennes bok "Inte bara spioner" utlämnades så mycket information om två personer att det gick att identifiera dem. En av dem var Marianne Ersson från Hudiksvall som på felaktiga grunder pekades ut som Stasiagent.

Marianne Ersson har senare rentvåtts av Säpo som därefter har rättat i sitt arkiv.

Enligt JK borde forskaren Birgitta Almgren ha gjort en noggrannare analys av publiceringens konsekvenser, men friar henne då hon anses ha agerat utan uppsåt.

Så här reagerar Marianne Ersson på JK:s beslut:

– Ur en lekmans synpunkt verkar det ju mycket märkligt men när man tittar på Justitiekanslerns bedömning ser man ju att de säger att objektivt sett så har ju Birgitta Almgren brutit mot tystnadsplikten - så både etiskt och moraliskt är hon ju skyldig - men man kan inte åtala henne för det håller inte juridiskt. Och det där måste man ju hålla i sär, men helt klart är ju att hon har brutit mot sin tystnadsplikt men kan inte åtalas för det, säger hon.

Är du besviken på JK att de inte kan åtala henne?

– Man kan inte vara besviken på JK för de följer ju de juridiska lagarna. Skulle man vara besviken på någonting skulle det vara att lagarna tillåter att man kan hänga ut en oskyldig person på det här sättet utan att bli straffad för det, säger Marianne Ersson från Hudiksvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista