Peder Persson är tacksam för att han fått prova på metoden. Foto: Christian Höijer / Sveriges Radio
Vallsta

Ny metod ger Peder hopp

"Jag är väldigt tacksam för möjligheten"
2:02 min

Banbrytande studier vid Akademiska sjukhuset i Uppsala har gett Peder Persson från Vallsta nytt hopp i sin kamp mot en svårbehandlad cancer i bukspottskörteln. I maj fick han som en av dom första patienterna i världen prova på en behandling som går ut på att man bränner bort cancerceller med elektrisk ström.

– När man gjorde det här i november så var det den tionde första, när det gäller bukspottkörtlar, i världen. Så det är väldigt nytt. Jag är tacksam för möjligheten naturligtvis att eventuellt kunna få bort en hel del av den tumörbörda jag har, säger han.

Operation skulle vara livsfarligt
Det var på hösten 2006 som den då 41-årige Peder Persson kände att nåt inte stod rätt till i kroppen. Efter några sjukhusbesök fick han mardrömsbeskedet – cancer i bukspottskörteln. Dess bättre visade det sig att Peder Persson hade den mer sällsynta och mindre aggressiva cancerformen, den så kallade endokrina varianten, vilket normalt sett ger patienterna mer tid.

Företagaren från byn Östansjö mellan Nianfors och Vallsta fick först cellgiftsbehandling och efter det gjordes ett försök till operation 2007, men läkarna tvingas ge upp eftersom tumören satt fast på ett sådant sätt att operationen riskerade att kosta honom livet.

Genomgått många behandlingar
Sen dess har han genomgått olika behandlingar på Akademiska sjukhuset i Uppsala för att hålla tumören stången. Och nu har han alltså som en av dom första patienterna i världen behandlats med en ny metod där man bränner bort cancerceller.

– Med hjälp av ultraljud går man in med långa nålar och sätter dem i kanten runt tumören. Sedan är det en form av strömimpulser som ska göra att cellernas membran ska ta stryk och att den dör, säger Peder.

Tumörer i magtakten, alltså i lever, lunga eller bukspottskörtel, är ofta svåropererade och prognoserna är ofta mörka för patienterna.

Många sätter hoppet till de nya studierna
Därför sätter nu många patienter hopp till de nya studierna som också följs med stort intresse av omvärlden. Peder Persson säger att Akademiska sjukhuset samlar några av de skickligaste läkarna i världen på hans typ av problematik, och han känner stor tacksamhet mot det sjukvården gett honom.

– Det är väldigt spännande att få vara med, man blir ju lite pionjär i att få delta i en sådan här studie. Sedan är man alltid orolig i och med att det fortfarande är på studienivå att det ska bli biverkningar och andra saker som man fortfarande inte kunnat verifiera, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".