Signar Mäkitalo. Foto: Tomas Groop / Sveriges Radio
Gävleborg

Parasit bakom barns magont?

1:41 min

Smittskyddsinstutet har upptäckt att en parasit som ger magplågor kan ha större spridning bland skolbarn och deras föräldrar än vad man tidigare känt till. Parasiten är ofarlig men ger ont i magen som är ett vanligt symptom bland skolbarn.

Smittskyddsinstutet har upptäckt att en parasit som ger magplågor kan ha större spridning bland skolbarn och deras föräldrar än vad man tidigare känt till. Parasiten som benämns Dientamöba fragilis är ofarlig, men kan ge diarréer och ont i magen som kräver antibiotika för att botas.

Symptomen är snarlika många andra magproblem som ofta drabbar skolbarn. Förekomsten av parasiten är därför svåra att skilja från andra orsaker till att barn får ont i magen. Det säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Gävleborg.

- Det är vanligt att skolbarn klagar på ont i magen. Men det kan förstås också bero på nervositet, otillräcklig frukost och en mängd andra orsaker säger han. Samtidigt är det känt att Dientamöba fragilis ger en ihållande och långvarig värk i buken, berättar han.

Tre av fyra var drabbade
Parasiten kan inte upptäckas med rutinmässiga laboratoriemetoder och det var först vid specialanalys av en skola i Jönköping som misstanken om att den kan ha stor spridning uppstod. Det säger Smittskyddsinstitutets laboratorieläkare Silvia Botero-Klevien som tycker att förekomsten av parasiten borde undersökas också på andra håll i landet.

- Det var 75 procent av eleverna och föräldrarna på skolan som bar på parasiten. Alla var inte sjuka, men det är en väldigt stor andel, konstaterar hon.

Mer kunskap behövs
Sedan Smittskyddsinstitutet senare konstaterat samma stora spridning i ytterligare en skola i Jönköping, finns nu behov av ökad kunskap om parasiten. Det är inte säkert känt hur den sprids - bara att spridningen kan vara förknippad med spridningen av springmask, alltså ytterligare en parasit som ofta drabbar barn.

- Vi behöver mer kunskap och det kanske vi får när problemet nu har uppmärksammats och informationen ökar, säger Signar Mäkitalo.

Han understryker också att den som drabbas av ont i magen inte behöver oroa sig allt för mycket.

- Man ska inte oroa sig eftersom besvären inte är så allvarliga. Parasiten betraktas som ofarlig, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista