1 av 2
Så här kan signalen från en GSM-mobil se ut. Per Landin hoppas att hans forskning ska göra sådana signaler effektivare.
2 av 2
Per Landin är numera teknisk doktor och hoppas att hans forskning ska spara både pengar och energi.
gävle

Miljövänliga telekomsystem i fokus

1:58 min

Ny forskning på högskolan i Gävle kan kan ge stora miljövinster, och samtidigt sänka kostnaderna för telekomindustrin. Det är doktor Per Landin från Gävle som nyligen avlagt en avhandling som kan göra trådlösa telekomsystem mer energisnåla.

– Det är oerhört roligt när man inser att det finns så många intelligenta människor i världen som tittar på just det här. Det är ett väldigt populärt område, det innebär stora pengar för industrin. Och så kommer man på att det här har ingen annan tänkt på utom jag, säger doktor Per Landin. 

Han disputerade i torsdags och är numera teknisk doktor. Större delen av forskningsarbetet har han gjort på högskolan i Gävle och nu hoppas han att forskningen ska kunna anammas av företag inom telekommunikationsbranschen.

– Jag har titta på hur man kan beskriva och förbättra en viss komponent som finns i alla trådlösa kommunikationssystem, nämligen den så kallade effektförstärkaren.

En effektförstärkare finns i bland annat mobiler och gör att de trådlösa signalerna blir tillräckligt starka för att vi ska kunna kommunicera med varandra. Men problemet med dagens effektförstärkare är att de inte är speciellt effektiva, man stoppar in mycket energi men får ut desto mindre. Och när man försöker göra dem effektivare så bildas det störningar som kan slå ut andra trådlösa signaler.

– Vad jag har titta på är metoder som kan kompensera de här störningarna. Om mna känner störningens form kan man nästan helt och hållet kompensera störningen. Då kan man ha den här höga verkningsgraden.

Per Landin har alltså hittat på ett sätt att minska störningarna som bildas när man ökar effekten. Resultatet bli att vi får effektivare trådlösa sändare som använder mindre ström, något som minskar både kostnader och är skonsammare mot miljön.

– Alla använder trådlös kommunikation, som mobiltelefoner radioapparater och routrar. Det är oerhört viktigt för alla egentligen. Vi har bara en värld och den måste vi vara rädda om, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista