Friskvård för äldre är en viktig del i Rengsjöprojektet. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Bollnäs

Samverkan och friskvård viktigt för äldres hälsa

1:47 min

När kommunerna tar över hemsjukvården från landstinget nästa år är det Rengsjöprojektet som står modell för Bollnäs kommun. Projektet startade för ett och halvt år sen och riktar sig till den äldre delen av befolkningen.

Målet med Rengsjöprojektet är att de äldre ska ha en god hälsa, en god livskvalité och kunna bo kvar i sin hemmiljö. För Marianne Örtholm och Rolf Nord, boende i Rengsjö betyder projektet mycket.

– Jag har fått en helt annan livskvalitet, säger Rolf Nord.

– Jag får säga som Rolf. Det betyder allt.

Står som modell
Rengsjöprojektet är en av 19 försöksverksamheter i landet som fått medel från SKL, Sveriges kommuner och landsting, för att utveckla vården och omsorgen för de mest sjuka äldre.

Projeket startade i februari förra året och är ett samarbete mellan Aleris hälsocentral, kommunens anhörigstöd och frivilligorgansationer i Rengsjö.

Deras arbetsmetoder ska nu stå som modell för Bollnäs när kommunerna tar över hemsjukvården av landstinget efter årsskiftet. Projektledaren Riina Mast känner sig hedrad.

– Det är vi stolta över och det känns positivt. Jag har arbetat som arbetsterapeut i landstinget och drömt om att få bygga upp något sånt här men inte lyckats tidigare, så det känns roligt att vi kommit så här långt.

Rengsjöprojektet står på tre ben:

1: Stödåtgärder
2: Planering
3: Förebyggande, som handlar om friskvård för de äldre.

Friskvården har bestått i olika aktiviteter såsom bowling med Nintendo wii, kortspel, gympa och måndagspromenader.

Marianne Örtholm som drabbades av en stroke för tio år sen upplever en stor förändring sen hon började delta.

– Jag rör mig betydligt bättre och jag  kan prata bättre.

– Att jag fick kontakt med anhörigstödet var suveränt det. Jag är väldigt tacksam att jag får vara med, tycker Rolf Nord.

Vilka aktiviteter deltar du i?

– Ja vi är ute och går, vi kallar det för antikrundan, säger Rolf med glimten i ögat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista