Monika Andersson, Gävle, tycker att alkohol under ordnade former kan vara okej även på allmän plats. Foto: Karin Eurenius / Sveriges Radio
gävleborg

Fler bötfälls för alkohol på allmän plats

"Korrelationen mellan alkohol och våldsbrott är stark"
1:49 min

Den som tar ett glas vin eller en öl i en park kan få böter för brott mot de lokala ordningsföreskrifterna. I Gävleborgs län har antalet bötfällningar nästan fördubblats de senaste två åren, och enligt polisen handlar det om en medveten satsning för att minska våldsbrott.

I delar av Boulognerskogen i Gävle är det förbjudet att dricka, där träffade vi 20-åriga Sarah Andersson som uppskattar förbudet.

– Jag tycker att det är bra, man ska inte dricka på allmänna platser, det blir så mycket odrägligt folk. Det slutar ofta med att folk börjar bråka, säger hon.

Bråk och stök är kanske vad många förknippar med alkohol på gator och torg. Enligt lokala ordningsföreskrifter som varje kommun beslutar om är det oftast förbjudet att dricka alkohol på offentliga platser.

Den som bryter mot dom reglerna kan bötfällas av polisen, å under dom senaste två åren har den här typen av bötfällningar ökat i Gävleborgs län. Från 2009 till 2011 har det nästan fördubblats enligt statistik från Rikspolisstyrelsen.

– Delvis har vi nog intensifierat arbetet när det gäller ungdomar och alkohol. Korrelationen mellan alkohol och våldsbrott är väldigt stark. Vi pratar om 85 procent som det finns en alkoholbild bakom, säger Måns Jennehag, chef för brottsförebyggande enheten i södra Gävleborg.

I Boulognerskogen i Gävle är det förbjudet att dricka i delar av parken. Monika Andersson som är ute och promenerar tycker att det borde vara okej att ta ett glas under ordnade former.

– Om man har en picknick och vill ha ett glas vin. Sen får det inte ta över hand så att man inte törs gå här för att det ligger fulla människor i buskarna. Det är inte trevligt, men var går gränsen då, undrar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".