1 av 2
Picknick med alkohol är förbjudet på många offentliga platser. Foto: Scanpix
2 av 2
Marita Engström (V), kommunalråd i Gävle tycker att ordningsföreskrifter inte handlar om att få in pengar till staten. Foto: Karin Eurenius / Sveriges Radio
gävleborg

Många struntar i ordningsböter

1:46 min

Polisen har under de senaste åren bötfällt fler i länet för att ha druckit alkohol på allmän plats. Men många betalar aldrig sina böter, och systemet med lokala ordningsföreskrifter drar in mindre pengar än vad det kostar.

– Man kan ju fundera över om systemet är ändamålsenligt med tanke på att det runt om i landet är en ganska omfattande kontrollapparat. Om hela systemet inte genererar mer än knappt en miljon kronor om året så är det ganska uppseendeväckande siffror, säger juridikprofessorn Joakim Nergelius vid Örebro Universitet.

Det är många som struntar i att betala ordningsböter efter att ha brutit mot dom lokala ordningsföreskrifterna som finns i dom flesta kommuner.

Det kan gälla att man druckit alkohol på en offentlig plats, satt upp affischer eller haft sin hund lös. I Gävleborgs län utfärdades 94 böter för alkoholförtäring på offentlig plats förra året.

Men långt ifrån alla har betalat, totalt har man utfärdat böter för 47 000 kronor, men bara 36 000 har kommit in enligt siffror från Rikspolisstyrelsen.

Marita Engström är vänsterpartistiskt kommunalråd i Gävle, och hon menar att det här inte handlar om pengar.

– Huvudsyftet är inte att man ska få in pengar, utan det handlar mer om att man ska ha ett regelverk sen har man olika straff eller sanktioner om man inte följer det, säger hon.

Tanken med ordningsföreskrifter är att kommunerna själva ska kunna sätta regler utifrån dom lokala förhållandena. Men juridikprofessorn Joakim Nergelius menar att systemet behöver ses över bland annat eftersom vissa regler är föråldrade.

– Det skulle behövas en grundlig utredning som visade på skillnader mellan olika delar av landet och även olika förseelser. Därefter tycker jag att man kunde överväga att ändra systemet, kanske inte avskaffa det men modernisera det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista