Eddie Shtjefni, en av de 14 albanier som väntar på nästa steg i det utvisningsbeslut som Migrationsverket lämnat besked om. Foto: Hasse Persson / Sveriges Radio
delsbo

Asylsökande vägrade utvisning

"Mitt liv i Albanien var inte säkert"
1:35 min

I helgen skulle ett 20-tal albaner vid Svanbackens flyktingförläggning i Delsbo som blivit nekade asyl utvisas. Men utvisningen gick inte som Migrationsverket planerat. Av de 21 personer som skulle hämtas med buss vägrade nämligen 14 att följa med.

– De har fått nekande på sin asylsökan och måste åka hem igen, det är väl så enkelt. Det var i tisdags förra veckan som de fick veta det, säger Dan Petersen som är föreståndare på förläggningen.

Varför åkte inte alla?

– De vill överklaga besluten. Jag vet inte så mycket mer men det är så det är.

Vad kan ni göra för dem som bor här?

– Vi försöker att ge dem trygghet och de saker som kontraktet säger. Alltså tre mål mat per dag och husrum och lite aktiviteter.

Vet du vad som ska hända sen?

– Ingen aning, vi försöker bara göra vårt jobb så bra vi kan.

Hur har de här människorna reagerat?

– Jag tror att det är väntade besked. De har förstått att de inte får asyl.

Eddie Shtjefni är en av de 14 albanier som väntar på nästa steg i det utvisningsbeslut som Migrationsverket lämnat besked om.

– Flera orsaker gjorde att jag var tvungen att resa till Sverige och lämna mitt hus, släktingar och vänner. Jag trodde jag skulle få hjälp att vara kvar här i Sverige och få ett arbetstillstånd. Mitt liv var inte säkert och tryggt. Jag får se vad som händer nu, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".