Eva Tjernström (S) landstingsråd. Foto: Fernando Arias / Sveriges Radio
nordanstig

Nordanstig kritiserar hemsjukvård

Stig Eng: "Kostnaderna är för höga"
0:40 min

Alla kommuner i länet har sagt ja till att ta över sjukvården i hemmet från landstinget utom en -Nordanstig. Regeringen har bestämt att det är kommunerna som ska lösa det här och som tack ska man få extrapengar genom en skatteväxling. Nu kommer Nordanstigs kommunstyrelse att ha ett extrainsatt möte.  

Centerpartisten Stig Eng i Nordanstig är rädd att pengarna inte ska räcka, speciellt om man får patienter som kräver extra mycket vård.

– För vår del innebär det att vi får en betydligt större kostnad än tidigare när man lyckas överföra specialistsjukvård i hemmet till att bli ett kommunalt åtagande. Det kommer ju gälla alla kommuner, säger han.

Så om jag har förstått dig rätt menar du att landstinget vill få er att ta över en sjukvård som ni sen kommer att få en ökad kostnad för?

– Ja, det här är ett fall som vi har hänvisat till för om man går på det här beslutet innebär det att vi kommuner får ta liknande saker i framtiden också.

Men det socialdemokratiska landstingsrådet Eva Tjernström tycker att kritiken är missriktad.

– Den borde inte vara riktad mot landstinget. Det finns redan i dag vårdtunga patienter i länet och dom kräver en särskild diskussion och det pågår. Så jag tror att när vi får sätta oss ner och resonera så tror jag inte att det är nåt bekymmer. Den kommunala utjämningen är ju kommuner emellan och den ska inte vi lägga oss i.

Finns det några risker för kommunerna om dom går med på det här, att man sitter med en kostnad som man inte kan täcka upp?

– Risken är inte större än för landstingen. Det är väl mer ett generellt problem för hela landet hur vi ska jobba med vården av våra äldre framåt. Men det är ju ingen skillnad på om landstinget eller kommunen har den frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".