Frida Olsson i Gävle söker vårdjobb. Foto: Tomas Groop / Sveriges Radio

Allt fler utan jobb i Gävleborg

1:45 min

Gävleborgs arbetslöshet på 11,7 procent är den högsta i landet och förväntas stiga ytterligare under resten av året. Antalet lediganmälda platser har minskat med 600 platser hittills i år, samtidigt som färre får jobb jämfört med motsvarande period förra året.

Det uppger Arbetsförmedlingen i sin nya arbetsmarknadsprognos. Totalt har 400 arbetsgivare fått ge sin syn på hur arbetsmarknaden ska utvecklas och för de arbetslösa är det mest negativa besked konstaterar Gabriella Persson Turdell, chef för Arbetsförmedlingen i Gästrikland.

- Arbetsmarknaden kommer att bli sämre. Visserligen förväntar sig arbetsgivarna en något ökad efterfrågan, men de klarar den produktionsökningen utan att behöva anställa, säger hon.

Tuffast för de redan utsatta

Arbetsmarknaden försvagas alltså med färre lediga platser och fler arbetslösa än i fjol. Främst drabbas de 2600 arbetslösa över 55 år och länets 3500 funktionshindrade arbetslösa. Men även ungdomsarbetslösheten som med 25, 7 procent redan är den näst högst i landet ökar och till det ska läggas att varannan utrikesfödd i Gävleborg saknar jobb.

Jobbsökandet ökar

Arbetsmarknadsklimatet hårdnar och det märks på ett ökat söktryck. Det säger arbetsförmedlaren Göran Ullberg som arbetar i arbetsförmedlingens reception i Gävle

- I går hade vi mer än 150 inskrivningar. I dag är det lugnare men 60 har skrivit in sig och 35 står i kö, säger han.

Även i det längre tidsperspektivet har han noterat de tuffare villkoren

- Särskilt ungdomsarbetslösheten är svår. Vi försöker hela tiden förmå de arbetssökande att söka jobb utanför regionen, säger han.

Generationsväxlingen ger jobb

För de arbetslösa i Gävleborg står nu därför hoppet till de stora och nära förestående pensionsavgångar. Länet har den tredje äldsta arbetskraften i landet och enligt arbetsmarknadsanalytikern Bitte Lyren kommer det att frigöra arbetstillfällen. Samtidigt minskar ungdomskullarna och det kan ge en arbetsmarknad som är problematisk för företagen som den är gynnsamm för de arbetslösa, säger hon.

- Det blir personalbrist helt enkelt. Särskilt inom personalintensiv offentlig verksamhet som vård och omsorg. Där är dessutom medelåldern som högst, konstaterar hon.

Guldläge för ung vårdpersonal

19-åriga Frida Olsson som just har slutat vårdskolan och nu står med arbetsförmedlingens nummerlapp i näven är mycket nöjd med det beskedet. Den enes död, den andres bröd, menar hon.

- Ja, det är klart att man tänker så. Det är bra att också de unga får en chans. Jag vill ha jobb och vet att det är många som slutar på sjukhuset i år och ännu fler nästa år, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista