Marcus Wågström är en av arrangörerna av School´s out. Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio
Söderhamn

Alkoholfritt på School´s out

1:40 min

Ikväll är det dags för School´s out i Söderhamn. En festkväll för både ungdomar och vuxna som syftar till att skapa en alkoholfri skolavslutning. Mängder av olika aktiviteter och artister som Den svenska björnstammen och Kapten röd ska locka Söderhamnarna till centrum.

För sjätte året i rad arrangeras ikväll School´s out i Söderhamn. Evenemanget, som är i stort sätt finansierat av sponsorer, har växt stadigt år från år och det är väldigt populärt bland ungdomarna i kommunen.

Malin Forsberg, Madelene Sundberg, Oskar Olsson, Elsa Nymark och Amanda Lindberg går alla på Staffangymnasiet i Söderhamn och de ser fram emot kvällens arrangemang.

– Jag tycker det är skitbra, det kommer ju kändisar. Det är väl kul att det händer någonting i Söderhamn. Jag tycker det är en jättebra tillställning för ungdomarna i staden, säger några av eleverna om School´s out.

Föräldrar hjälper till
Tanken med evenemanget är att ungdomarna i kommunen ska låta bli att dricka alkohol . Och det ska genom ett samarbete med de vuxna i kommunen.

– Målet är att få dit alla föräldrar och vuxna och göra ett sådant bra arrangemang att ungdomarna kommer trots att deras föräldrar är där, berättar Marcus Wågström som är en av de ansvariga bakom School´s out.

Hjälper det här att hålla ungdomarna nyktra i Söderhamns kommun?

--Skolavslutningen är ju en kväll där många dricker alkohol för första gången. Då är det otroligt viktigt att ungdomarna väljer att vara här på School´s out istället för att finnas i miljöer där man tar sin första fylla, förklarar Marcus Wågström.

De flesta är nyktra
Enligt ungdomarna på Staffanskolan fungerar det här konceptet. De allra flesta som besöker School´s out håller sig nyktra enligt dem. Oskar Olsson till exempel gillar att det är nyktert på skolavslutningskvällen:

– Det tycker jag är jättebra. Jag gillar inte fyllefester. Så jag tycker det är jättebra att det är en nykter tillställning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista