1 av 2
Monica Funseth är rädd att staketet ska ge vika när henens barn klättrar på det. Foto: Fernando Arias
2 av 2
Gavlegårdarnas förvaltningschef Niclas Lind berättar att man har ändrat sina rutiner. Foto: Fernando Arias
Säkerheten på lekplatsen

Besiktningen dröjde flera år

"Det är inte speciellt barnsäkert"
2:15 min

Flera av Gavlegårdarnas lekplatser har inte besiktigats på flera år. Det trots att besiktningarna ska ske med ett års mellanrum. Gavlegårdarna kan heller inte garantera att man sköter tillsynen enligt de bestämmelser som finns, visar P4 Gävleborgs granskning.

Monica Funseth är tvåbarnsmamma och bor vid en lekplats i Andersberg.

– Här har de plogat sönder vintertid, och sedan har de lagat staketet. Men de har skruvat de nya plankorna i en rutten stolpe så det har släppt, säger hon och visar sin lekplats där hennes två barn brukar leka.

En vass planka sticker ut från sargen som omgärdar lekplatsen, i plankan sitter två skruvar som pekar rakt ut.

– Det är inte speciellt barnsäkert, säger Monica Funseth.

Årlig besiktning
Det här är exempel på saker som man kontrollerar och anmärker på under den årliga besiktningen. Problemet är att den senaste besiktningen på Monica Funseths lekplats skedde för två och ett halvt år sedan.

– Det är bara en tidsfråga innan staketet viker sig för alla stolpar är ruttna, säger hon och visar staketet som hennes barn brukar leka på.

Följer inte standard
P4 Gävleborgs granskning visar att Gavlegårdarna inte lever upp till Europastandardens bestämmelser om årliga besiktningar på flera av sina lekplatser.

Enligt Gavlegårdarnas besiktningsprotokoll har 46 av 194 lekplatser besiktigats det senaste året, 40 protokoll saknar datum.

Det betyder att man brustit i besiktningen när det gäller de övriga 108 lekplatser eftersom man inte utfört årliga kontroller. Niclas Lind är verksamhetschef på Gavlegårdarna och han säger att man nu ser över sina rutiner:

– Besiktningar är beställda, men entreprenören har tyvärr inte kunnat leverera i den omfattning så som det är beställt. Därför väljer vi att utbilda egen personal för att ta hand om det själv nu, säger Lind.

Kan inte garantera tillsyn
Men förutom besiktning av lekplatserna ska fastighetskötaren också göra en tillsyn varje vecka under sommaren, bland annat för att se till att det inte finns några akuta faror. Men det är ytterligare ett säkerhetsåtagande som Niclas Lind inte kan garantera att man följer:

– Det ska ske en gång i veckan sommartid, men det är ju som jag säger: Så fort vi får möjlighet så tittar vi ju på det. Alternativet om vi inte kan hålla nivån är ju att minska antalet lekplatser för att säkerställa.

– Menar du att det inte går att kolla en gång i veckan?

– Det är klart att det går, men det är klart att det kostar pengar. Någonstans måste pengarna tas ifrån, säger Niclas Lind.

"Flådiga höghus kan de bygga"
Monica Funseth på lekplatsen i Andersberg är besviken på sitt fastighetsbolag.

– Min personliga åsikt är att man har råd att bygga nya flådiga höghus vid Alderholmen och allt vad det nu är, men man har inte råd att lägga pengar på det befintliga som behöver åtgärdas, säger Monica Funseth.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".