Få får jobb trots miljonbidrag. Foto: Scanpix
Gävleborg

Få får jobb trots miljonbidrag

1:19 min

Medborgarskolan i Gävleborg har i dag 59 personer inskrivna i FAS 3 - alla i Gävle. Men samtidigt som det moderata studieförbundet får miljoner i bidrag för att ta hand om långtidsarbetslösa som placeras i Fas 3, så är det bara en av tio som går vidare till jobb därifrån.

Det de långtidsarbetslösa får göra hos Medborgarskolan i Gävle är bl.a. hantverk (träslöjd, sömnad och oljemålning) men också att syssla med text, bild och foto.

Helena är en av dom som är placerade på ett av studieförbundets kontor i Region Mitt - dit Gävleborg hör:

– Jag håller på och målar tavlor, när jag var ung så fick jag höra att det kunde man inte leva på, men nu är jag arbetslös så nu kan jag prova på.

Jag får komma dit och träffa dom precis innan sommaren börjar och alla jag pratar med säger att de trivs hos Medborgarskolan.

Samtidigt visar Medborgarskolans egna uppgifter att bara en av tio härinne kommer gå vidare till jobb. Men det är inte heller huvudsyftet säger Ros-Marie Andersson som är adelningschef, om deras verksamhet som dom kallar för Kreatori:

– Kreatori i sig är inte tänkt i sig att man ska komma närmare arbetslivet, såtillvida att vi jagar inte människor för att de ska få ett jobb utan de ska få vara här och utveckla något som de har drömt om och är intresserade av.

Att bara en av tio går vidare till jobb från Medborgarskolan är hälften så många som generellt går vidare till jobb från Fas 3. Trots det fick Medborgarskolan Region Mitt, som består av dalarnas, gävleborgs, jämtlands och västernorrlands län, nästan 6 miljoner i bidrag från Arbetsförmedlingen bara förra året för att ta hand om långtidsarbetslösa.

Matilda Eriksson Rehnberg
matilda.eriksson-rehnberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista