Bärplockarläger söder om Mehedeby i Norduppland. Foto: Ida Lindhagen/Sveriges Radio
Gävleborg

Lugn kring bärplockare

4:20 min

Drygt 5 000 personer har fått arbetstillstånd för att komma till Sverige och plocka bär i sommar. Det är nästan dubbelt så många som förra året. I södra Hälsingland finns nu flera hundra bärplockare men utan att det skapat samma problem som i Norduppland, menar John Köhler på Gävleborgspolisen.

– I varje fall för södra Hälsinglands del har vi det rätt lugnt. Vi upplever inga större bekymmer i dagsläget.

Ungefär hur många bärplockare uppskattar ni att det finns i södra hälsingeområdet?

– Mellan tre- till fyra hundra räknar vi med att det finns ute i skogarna.

Har ni någon känsla om hur många det kan komma att bli?

– Nej, de här är ju medborgare i EU och de rör sig fritt. Det vi kan hämta statistik och uppgifter från är de som har viseringsplikt men jag har ingen uppfattning om hur många som är på väg eller finns här, säger John Köhler.

Utanför Söderhamn finns ett läger där bärplockare bor, kan du beskriva hur det ser ut där?

– Det är enkla tältläger. Inga konstigheter alls.

Vad är dina tankar från polisens sida med vetskap om hur det varit tidigare med konflikter mellan ortsbor och bärplockare?

– Det är ingeting vi vill ska uppstå mellan ortsbor och de som är här för att plocka bär, absolut inte.

Tidigare år har det bildats medborgargarden där det verkligen blivit konflikter mellan bärplockare och ortsbor. Vad gör ni för att det inte ska hända?

– Vi har ju förebyggande åtgärder. Vi åker ut och träffar de här människorna. Vi gör inre utlänningskontrollen och då kan det hända att vi träffar på personer som inte ska befinna sig i landet eller som är efterlysta för brott. Då ser vi till att de personerna blir lagförda. Men i statistiken vi har idag har det inte skett någon ökning vad gäller brott, säger John Köhler.

Är bärplockarna här på frivillig grund?

- Ja, utifrån det vi vet idag så är de det. Vi har i dagsläget inte sett något tecken på att någon skulle vara tvingad hit.

Men så har det varit tidigare år, vad gör ni för att upptäcka sådant?

– Vi är ute i lägren och pratar med bärplockarna. Sen är det ju de som blir utsatta som själva måste ta kontakt med svenska myndigheter. Och det har de alla möjligheter till när vi är ute i lägren alternativt när kommunens företrädare är i lägren.

Vad skulle en bra bärplockarsäsong var ur polisens perspektiv?

– Att det fanns gott om bär och att de som kommer hit respekterar de lagar vi har vad gäller allemansrätt och nedskräpning och att det inte blir några konflikter eller konfrontationer mellan bärplockare och boende ute i landet, säger John Köhler på Gävleborgspolisen.

Staffan Mälstam

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista