Gävle

Nu börjar ramadan

1:42 min

Idag inleds den muslimska fastemånaden ramadan och i moskén i Gävle förbereder man sig för en månad full av aktivitet. Huda Mohammed från Gävle har sett fram emot högtiden som firas av miljoner muslimer världen över.

– Det är en väldigt helig månad för alla muslimer.

Vad innebär den första dagen av ramadan?

– För mig innebär det en stor glädje. Det är som att man väntat på en väldigt nära vän man inte träffat på ett år men nu får träffa. Jag har en längtat efter den här månaden och jag tror det känns likadant för miljoner muslimer, säger Huda Mohammed.

Svårt första dagarna
I Al-rashideen-moskén i Gävle börjar folk samlas för att inleda den första bönestunden. Firandet av ramadan innebär en månads avhållsamhet från mat, dryck, rökning och sex under de timmar som solen är uppe. Detta för att ta avstånd från världsliga ting och bättre kunna fokusera på gud. Men Huda Mohammed tycker inte att fastan brukar vara så svår att uthärda.

– Det är svårt de första tre fyra dagarna men sen vänjer sig kroppen. Tröttheten försvinner och för mig som har jobb och barn blir det inte någon skillnad från annars.

Nattöppet på moskén
När solen går ner är det tillåtet att äta igen. Riad Al-Duhan är imam i mosken i Gävle. Han säger att förutom att samlas i moskén för att be under dagtid så är det stor aktivitet även nattetid då det bjuds på mat.

– Moskén är öppen hela tiden under ramadan och fattiga kommer hit och för att äta, säger Riad Al-Duhan.

Ramadan avslutas med Eid al-Fitr- en tre dagar lång fest där man äter gott och ger barnen presenter. Och Huda Mohammed säger att ramadan ger henne styrka att orka med resten av året.

– När månaden är slut känner man sig full med krafter och man är laddad för det kommande året, säger Huda Mohammed.

Victor Eriksson