Balder Bergström är ordförande för SSU i Gävle. Foto: Ronja Mårtensson

Balder minns attentatet i Norge

2:07 min

77 människor miste sina liv för ett år sedan i Norge. I Gävleborg och runt om i världen hedras idag minnet av dem som gick bort vid regeringskvarteret och på Utöya.

Här i Gävleborgs län kommer olika aktiviteter att hållas. Bland annat kommer man på Stortorget i Gävle att kunna tända ett ljus för de döda.

– Det är viktigt att man tänker på vad som hände den här dagen och hur skör yttrandefriheten ändå är. Att man visar sitt engagemang för det är viktigt för att det ska få vara kvar i vårt samhälle. Alla ska ha rätt att tycka och tänka som man vill, säger Balder Bergström, ordförande för SSU i Gävle.

Han berättar också om den resa som SSU gjorde till AUF, det norska ungdomsförbundet, i Trondheim i höstas för att visa sitt stöd under valrörelsen.

– Vi fick höra att folk som skulle varit där och hjälpt till under valrörelsen inte kunde hjälpa till eftersom de inte längre fanns. Det var en väldigt hemsk känsla, att personer som står för någonting blir av med livet, säger Balder Bergström.

Vågar de inte ta för sig längre eller hur är det?

– Nej de tycker jag inte, man har bestämt sig för att fortsätta att kämpa  för yttrandefriheten, säger han.

Ronja Mårtensson
ronja.martensson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista