Söderhamn

Söderhamn möter Bulgariens ambassadör

1:24 min

Bulgariens ambassadör i Sverige har bett om ett möte med Söderhamns kommun om problemen de senaste bärsäsongerna.

– Syftet med mötet från Bulgariens sida är att få en bild av hur deras landsmän har det här. Från min sida handlar det väldigt mycket om att få till en diskussion om vad vi kan göra tillsammans, inte minst när det gäller information, säger Sven-Erik Lindestam som är ordförande i kommunstyrelsen i Söderhamn.

Vad är det specifikt ni kommer prata om på mötet?

– Dels handlar det ju om att jag hoppas att man kan informera människor i Bulgarien om att det är ett hårt arbete att komma hit som bärplockare. Det är inte massa guld man kan skära med täljkniv ute i bärskogarna. Sen skulle jag också vilja ha hjälp av ambassaden att beskriva vad svensk allemansrätt innebär.

Sven-Erik Lindestam berättar att han inte tycker regeringen lyssnar tillräckligt på kommunerna när det gäller den här frågan, och hoppas att mötet med Bulgariens ambassadör i längden kan ge en lagändring på Eu-nivå.
Vad får han då för reaktioner från kommuninvånarna på situationen med bärplockare?

– Starkaste bilder som jag får är att många tycker synd om dem som blivit hitlurade, och det kan jag bara instämma i. Jag tycker det är utomordentligt tråkigt för de människor som tror att man kan komma hit och tjäna mycket pengar på kort tid.