Bevakningen av Gävles julbock ska nu upp i hovrätten. Foto: Fernando Arias / Sveriges Radio
Gävle

Bockbevakning upp i hovrätten

0:54 min

Inför julen 2010 valde Bockkommittén i Gävle att ta in ett externt företag för att bevaka julbocken. Företaget polisanmäldes och nu går ärendet upp i hovrätten.

Företaget som skulle bevaka julbocken polisanmäldes av Transportarbetareförbundet eftersom man saknade kollektivavtal och saknade rätt att utföra bevakningsarbete.

Ärendet gick upp i tingsrätten, där man friades, och nu har fallet överklagats och kommer att tas upp i hovrätten.

– Egentligen borde det varit ett avslutat kapitel, säger Eje Berglund, ordförande i Bockkommittén.

Hur ser du på den uppgift det externa företaget hade?

– Ja, det var ju att finnas där och eventuellt använda en brandsläckare eller ringa till polisen och så. För att en person kan ju inte brotta ner någon buse som försöker tutta eld på bocken. Så för vår del var det väl en form av värdskap.

Hur kommer det påverka framtida bevakning av bocken?

– Om det skulle bli en fällande dom så är vi ju där vi var från början - att vi får bevaka med ett bevakningsbolag som kostar väldigt mycket mer pengar. Då räcker ju inte pengarna till lika mycket bevakning och då kommer förmodligen bocken brinna mycket tidigare, säger Eje Berglund, ordförande i Bockkommittén.

Emil Lundberg

Emil Lundberg. Foto: Martin Svensson / Sveriges Radio

Tel: 026-66 65 00
Mail: emil.lundberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista