Vinnaren Bo Karlsson bor på Värmdö i Stockholm men har sina rötter i Bjuråker. Foto: Privat.
Nordanstig

Brudpolska blev årets spelmanslåt

1:30 min

"Erik och Saras brudpolska" av Bo Karlsson. Så heter "Årets spelmanslåt" som i helgen utsågs på den 14:e upplagan av Gränsforsstämman i Nordanstig eller "Låt-SM", som tävlingen också populärt brukar kallas. 

Lycklig vinnare blev Bo Karlsson från Bjuråker som visserligen emmigrerat till Värmdö i Stockholm, men som med sin brudpolska äntligen fått bevisa var hans musikaliska rötter hör hemma.

- Det känns helt fantastiskt eftersom jag varit med så många gånger tidigare, men aldrig förr lyckats vinna, säger han i en första kommentar.

En musikalisk bröllopspresent

Bo Karlsson växte upp mitt i folkmusikens hjärta - åtminstone om man ser till Hälsingland, det vill säga intill Dellensjöarna i Bjuråker. Erik och Saras brudpolska skrev han för ett halvår sen till sin brorson inför dennes bröllop. Bo Karlsson tror att låten var en uppskattad present:

- Jag tror att de gillade den. De vet ju att jag håller på och skriver låtar så det var väl mer eller mindre väntat att de skulle få en polska, säger Bo Karlsson.  

Vinner 10.000 kronor

Mindre väntat, men desto skojigare var då förstås att Bo Karlssons polska nu alltså utsetts till "Årets spelmanslåt". Priset för vinsten är 10 000 kronor, men särskilt rik på sin folkmusik har Bo Karlsson inga förhoppningar om att kunna bli.

- Nej, inte om man bara vinner var sjunde år! Den här gången gick jag hela vägen, men tidigare har jag bara fått nöja med ett tredjepris och ett "publikens pris", konstaterar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista