1 av 2
Blåbären måste just nu omsorsfullt väljas ett efter ett. Arkivbild.
2 av 2
Bäruppköparen Åke Andersson i Järbo som konstaterar att det finns blåbär i skogarna men att plockningen blir senarelagd åtminstone en vecka pga allt regnande. Foto: Ole Oldéen / P4 Gävleborg
Kris i blåbärsskogen

Ovanligt ojämn bärmognad

1:00 min

Stora regnmängder har gjort att bären kommer senare än vanligt i år. Förra veckan ville bärplockare i Mehedeby i norra Uppland åka hem till följd av brist på bär och nu konstaterar även bäruppköparna att skörden försenas.

Enligt bäruppköparen Åke Andersson i Järbo är det regn och kyla som gett upphov till en ovanligt ojämn bärmognad som innebär att bärplockningen måste få vänta.

- Det finns blåbär, men de mognar så ojämt att plockningen försenas med åtminstone en och en halv vecka. Vädret har växlat så kraftigt att humlorna tre gånger blivit störda i sitt pollineringsjobb, med ojämn mognad som följd.

En extrem situation

Enligt Åke Andersson kan förhållandena i bärskogen kallas för extrema detta år. Därför kan inte heller de stora grupperna bärplockare som just nu väntar på jobb komma igång med plockandet.

- Vi är ovana vid ojämn mognad i blåbärsriset. Jag har ägnat mig åt bärhandel i 20 års tid, men aldrig tidigare sett något som liknar årets förhållanden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista