Söderhamn

Stormöte om bärplockning

2:24 min

Under dagen hålls ett stormöte om bärplockning i Söderhamn. De inbjudna är representanter från tre län och även den bulgariska ambassadören kommer vara på plats. Bakgrunden till mötet är den situation som uppstått i norduppländska Mehedeby.

Det har varit stor uppmärksamhet runt bärplockare den senaste tiden. I Mehedeby i norra Uppland har hundratals bärplockare slagit läger för säsongen. Det har gjort vissa ortsbor oroliga som menar att det ställer till problem med ordningen. Bärplockarna å andra sidan ska ha blivit utsatta för stenkastning och känner sig otrygga. Dessutom är det på vinst och förlust som de satsar på arbete i Sverige. I torsdags förra veckan greps en 43-årig man misstänkt för människohandel. Det efter en anmälan från tre personer som blivit lovade lön, mat och husrum för att plocka bär men väl på plats fick de klara sig helt själva. Samma man åtalades i fjol i Hudiksvalls tingsrätt, även då för att ha utnyttjat bärplockare. Han friades för att det inte gick att bevisa att det var just han som lurat bärplockarna men nu är han alltså återigen misstänkt för människohandel.

Ambassadör till Söderhamn
Under dagen kommer Gävleborg och Söderhamn vara i blickfånget för den senaste tidens turbulens kring bärplockningen. Vi ringde upp Lars Ståhl, teknisk chef på kommunen, som står värd för ett stormöte om bärplockningen.

– Till mötet tog jag intiativet när ambassaden ringde och frågade hur det stod till i Söderhamn. Då sa jag att det vore jättebra om vi kunde träffas, säger Lars Ståhl.

De inbjudna är länspolismästarna från Dalarna, Uppland och Gävleborg, socialförvaltningen från Gävle, representaner från Tierps och Söderhamns kommun. Dessutom kommer den bulgariska ambassadören med personal från Stockholm.

– Först och främst för att klargöra vad som hänt och vem som gjort vad.

Med bakgrund i det som hänt i Mehedeby i Uppland?

– Ja det kan man säga, det var kulmen. Vi har haft många läger i Söderhamn men inte i den storleken, säger Lars Ståhl.

Hjälp till utsatta
För Söderhamns kommun har det framförallt handlat om problem med nedskräpning i bärlägrerna. Kommunen har varje år lagt ut runt 200 000 kronor på att städa upp när säsongen är över. Men eftersom bärplockarna i år väntas bli fler, något som visat sig i Mehedeby i Uppland, vill kommunerna utbyta erfaranheter om hur bärplockandet kan ske på ett bra sätt.

– Ja, prio ett är att understödja ambassaden så att de kan hjälpa sina landsmän om det är någon som är strandsatt och i någon form av nöd här vilket det varit tecken på genom att folk campat utanför ambassaden i Stockholm, säger Lars Ståhl.

Arvid Hallberg