Ett av bärplockarnas läger. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Bärplockare begär hjälp

0:30 min

I morse fick polisen plocka upp tio bärplockare som kom gående söderut på E4:n vid Hagsta. Enligt polisens presstalesman Mikael Hedström vill de hem, men de behöver också hjälp att ta sig ur den situation med brist på bär och usla arbetsvillkor de ofta hamnat i.

I går fick också polisen samtal om att det fanns personer i Svabensverk, på gränsen mellan Hälsingland och Dalarna, som behövde hjälp.

Under natten har ett 60-tal personer fått hjälp med boende av Svenska Kyrkan, men det finns samtidigt uppgifter som tyder på att det kan finnas flera hundra bärplockare i trakten.

Ambassadör tillkallad

I eftermiddag ska representanter från Ovanåkers kommun besöka Svabensverk med en tolk. Dessutom träffar politiker och polis den Bulgariska ambassadören vid ett stormöte i Söderhamn som ska behandla just bärplockarnas akuta problem.

Bjöds på frukost

Att hjälpbehovet är stort stod i morse snabbt klart för Katarina Jansson på Pannkakshuset i Svabensverk som fick bistå med frukost till de 60-plockare som i går fick Kyrkans hjälp.

- Vad vi förstod var det ett nytt gäng som just anlänt. Det finns redan ett stort läger med 300 bärplockare i närheten, berättar hon. 

Bärplockarna vill hem

Maria Bergström som bor i Svabensverk har pratat med de 60 bärplockarna och vet precis vad de helst av allt vill ha hjälp med:

- De vill hem till Bulgarien. De känner att de har lurats hit med falska löften om goda inkomster, mat och upphälle, berättar hon.

Desperat situation

Maria Bergström beskriver bärplockarna som trötta, hungriga och desperata. Helst vill de att att det rekvireras bussar som kan ta dem till ambassaden i Stockholm där de hoppas på hjälp.

- Problemet är alltså akut för oss i Svabensverk just nu. Samtidigt är det ett jättestort problem av internationell karaktär. Det är ett misslyckande för hela samhället i stort att sådant här utnyttjande av människor pågår, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista