Bulgariens ambassadör Svetlan Stoev. Foto: Arvid Hallberg Sveriges Radio
Stormötet i Söderhamn

Bulgarien ger bärplockarna stöd

1:48 min

Vid stormötet i Söderhamn i dag riktade den bulgariske ambassadören Svetlan Stoev kritik mot de svenska myndigheternas brist på information. Enligt ambassadören är det bara genom media som ambassaden fått vetskap om de många problem som mött de Bulgariska bärplockarna i Sverige.  

Bärsäsongen är dålig och många har varken pengar eller mat och flera vill nu ha hjälp att resa hem. De känner sig lurade och ambassaden har stora problem med att få hem sina landsmän som ofta själva saknar pengar till biljetter.

Ett 30-tal har redan fått hjälp, men just nu väntar ytterligare ett 70-tal bärplockare utanför ambassaden i Stockholm.

Ambassaden söker en lösning

- Vi försöker förstås hjälpa också dessa strandsatta och det är min förhoppning att vi kommer att hitta en lösning för de 70 som fortfarande väntar, säger Svetlan Stoev.

För att förhindra att liknande situationer uppstår nästa år måste man nu sätta sig ned och analysera situationen tycker Svetlan Stoev.

Dålig svensk nformation

Han är kritisk till kommunikationen med svenska myndigheter som han tycker har fungerat dålig.

- Jag kan avslöja att vi inte fick någon som helst officiell information från svenska myndigheter i förra veckan. Det var via media vi försod att det hade uppstått ett problem, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista