Svetlan Stoev skriver brev till bärplockarna. Foto: Arvid Hallberg / Sveriges Radio
Söderhamn

Dubbla budskap från ambassadören

2:03 min

Den bulgariske ambassadören Svetlan Stoev sa i går till sina landsmän i Söderhamnstrakten att de inte ska förvänta sig någon hjälp. Men när P4 Gävleborg frågade honom sa han tvärtom att bärplockarna inte ska tveka att kontakta ambassaden om de har problem.

– I wanted to make it evident that the bulgarian ambassador was here and to let them know that if they have any problems or need to contact the embassy they can do that, säger Svetlan Stoev.

Platsen är ett bärläger några mil söder om Söderhamn. På en grusplan omgiven av tallar står ett tjugotal tält. Kläder hänger på tork i vinden. Men bärplockarna själva är ute i skogen och arbetar så ambassadören Svetlan Stoev sätter sig ner på en bänk och skriver ett brev.

Kan inte hjälpa alla

Han vill att de ska veta att deras ambassadör varit här och han lämnar kontaktuppgifter så att de kan höra av sig om de behöver hjälp.

I ett läger hundra meter bort träffar ambassadören bärplockaren Danail Tomov från Bulgarien och nu blir budskapet från ambassadören ett annat.

– Han talar om för dem att de inte ska förvänta sig någon hjälp för att situationen är väldigt allvarlig. Det är väldigt många som råkat i nödsituation och det finns inte möjlighet att hjälpa alla. Om man har kommit hit får man också ta sig tillbaka hem. Att vända sig till ambassaden är utsiktslöst, säger Svetlan Stoev tolkad av Evelina Adelblom.

Håller ihop

Bärplockaren Danail Tomov känner sig uppgiven.

– Vad ska jag säga? Det är deras eget beslut om de vill hjälpa eller inte. Men vi är ett antal personer som är här och vi håller ihop. Det är vår livssituation och var och en försöker klara sig i livet så gott den kan, säger Danail Tomov genom tolken Evelina Adelblom

Arvid Hallberg
arvid.hallberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista