Ovanåker

Bulgariska bärplockare fick hjälp

1:47 min

I morse gick två fullastade bussar med bulgariska bärplockare från Svabensverk i västra Hälsingland till Stockholm. Yoomi Renström är kommunalråd i Ovanåkers kommun och var den som anordnade transporten.

– Det vi gjort nu har egentligen gått utanför den kommunala skyldigheten, men för oss var det här helt enkelt en medmänsklig hjälp vi måste ge dem, själva har de inga pengar, ingen mat, ingenting, och var beredda att bära sina saker och gå ned till Stockholm, säger Yoomi Renström.

Oseriösa organisationer
Enligt Renström har bärplockarna blivit lurade av oseriösa organisationer i Bulgarien som lever på att låna ut pengar. För när bärplockarna väl kommit till skogarna i Ovanåker upptäckte de att det inte fanns några bär i år. Och då övergav ett sextiotal personer tältlägret för att försöka ta sig hem. Maria Bergström är boende i Svabensverk och upptäckte bärplockarna när de kom gående längs motorvägen:

– De är väldigt klena på engelska, men en del pratar spanska och det gör jag också, så då kunde vi kommunicera.

Hur verkar dem må?

– Ja, när vi hittade dem uppe vid riksväg 50 så var dem väldigt medtagna, hade inte ätit på tre dagar och var trötta, missmodiga och desperata, det var rädda människor helt enkelt, säger Maria Bergström.

Ville gå till polisen
Bärplockarna ville först vända sig till polisen för hjälp men eftersom det är fri rörlighet inom EU och det inte är något brott att sitta vid vägen så fanns det inget de kunde göra. Därför tog Maria Bergström tillsammans med andra boende i området saken i egna händer och ordnade mat och husrum åt de hungriga bärplockarna.

Nu har de åkt buss till Stockholm i hopp om att den bulgariska ambassaden ska hjälpa dem att komma hem. Men enligt Maria Bergström finns det fortfarande bärplockare kvar som vägrar ge upp.

De som inte åkte till Stockholm, har de gett sig vidare på annat håll på jakt efter bättre bärmarker?

– Ja just det, det här baslägret, de har gett sig av och åkt riksväg 50 norrut, men jag tycker det är viktigt att framhålla att det fungerat bra, i hopp om att andra byar och människor inte ska vara så rädda utan våga hjälpa.

Victor Eriksson
victor.eriksson@sverigesradio.se