Natalia Cirilova Vasilevas, bärplockare från Bulgarien, packar ihop i lägret i Söderhamn inför hemresan. Foto: Arvid Hallberg/SR Gävleborg
Söderhamn

Bärplockare åker hem

1:51 min

Nu åker många av dom bulgariska bärplockarna hem. I ett läger i Söderhamns kommun packar bärplockare ihop för resan tillbaka till Bulgarien och Natalia Cirrilova Vasileva är en av dom.

– Det känns mycket bra, tillbaka hem till barnen, säger Natalia Cirilovva Vasileva, en av de bulgariska bärplockarna.

Natalia Cirilovva Vasileva vänder potatis i stekpannan över den öppna elden. Hon lagar mat inför resan tillbaka genom Europa. Hon är nöjd över att hon ska få träffa sina barn igen men hon är som många andra bärplockare besviken över den dåliga bärsäsongen som gör att hon nu måste åka hem utan pengar.

– Det finns inga blåbär, så vi måste åka, om vi stannar går pengarna till att köpa mat, tanka bensin, pengarna går, säger hon.

"Snälla gå inte"
Och hemma i staden Loveh väntar Natalia Cirilova Vasilevas tre barn som inte vill att deras mamma ska arbeta i Sverige.

– "Mamma, snälla gå inte, jag vill inte att du åker till Sverige", men jag måste åka för att tjäna pengar.

Natalia Cirilova Vasilevas säger att bäruppköparen dom har kontakt med köper 20 liter bär för 10 kronor, en minimal lön speciellt nu när bristen på bär är stor. Att ta sig tillbaka kommer bli kostsamt, bensin och båtbiljetter ska betalas och det kan hända att hon måste låna pengar av vänner för att få det att gå ihop.

Timmar kvar
Hon lägger på fler pinnar på elden samtidigt som hennes vänner packar in filtar och madrasser i bilarna. De åker om några timmar och lämnar då den osäkra tillvaron i tältlägret. De ska ta sig hem för egen maskin och inte vända sig till ambassaden som många andra bulgariska bärplockare gjort.

Men vad tror du, kommer du tillbaka nästa år?

– Nej, jag kommer inte, det är inte bra här, inte bra, säger Natalia Cirilova Vasilevas.

Arvid Hallberg
arvid.hallberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista