Glenn Östh är mannen med koll på den svenska OS-truppen. Foto: Emil Lundberg / Sveriges Radio
Gävleborg

Matsalen lockar i OS

1:40 min

I morgon börjar OS i London, och på plats finns två Gävleborgare. Den ene är bordtennisspelaren Jens Lundqvist, och den andre är Glenn Östh från Söderhamn, sportchef i Sveriges olympiska kommitté.

Glenn berättar vad som, lite oväntat, är hans favoritställe i OS-byn.

– Just matsalen är väldigt attraktiv och lockande för oss SOK-ledare. Sex tusen matplatser och runt väggarna är det kök från hela världen, säger han.

– Så man går in och kliar sig i huvudet och frågar sig vad man ska äta i dag, asiatiskt, sydamerikanskt, italienskt, det finns allt där.

Trassel i matsalen
I OS-byn bor det under spelen närmare 16 000 invånare, med allt ifrån storstjärnor till medicinsk personal. Med så många idrottare samlade på samma plats är det inte alltid så lätt att hålla reda på vem man sitter bredvid i matsalen.

Glenn Östh berättar om en situation som uppstod då bordtennislegenden Jörgen Persson satte sig vid samma bord som en kvinnlig idrottare från Sverige.

– Jörgen säger, grattis, och hon tittar frågande på honom, och ja, Jörgen tror att det är Pia Hansen som vunnit OS-guld dagen innan. Men det är det inte, och det här är tolv år sedan. Jörgen vet fortfarande inte vilken svensk tjej som satte sig mitt emot honom, säger Glenn Östh.

Njuta av världsidrott
Glenn berättar att han under spelen kommer ha hand om bland annat brottning, badminton, judo och bordtennis för svensk del, men att han också ser mycket fram emot sin lediga tid under OS-veckorna.

– Då kan jag bara sätta mig ner och njuta, titta på världsidrott. Då är jobbet som allra bäst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista