Centrala Söderhamn. Foto: Linnea Ericsson SR Gävleborg
Söderhamn

"Ett Göteborg i miniatyr"

1:21 min

Ett stort arrangemang varje år - det ska sätta Söderhamn på kartan som en evenemangsstad. Förhoppningen är nu att Friidrotts-SM ska utgöra 2014 års stora happening där Söderhamn nu är en av fyra ansökande städer.

– Det så kallade stora SM:et är väl det största man kan göra inom friidrotten, både vi och kommunen har sagt att vi ska försöka bli en eventstad, ett litet Göteborg i miniatyr, som tar åt oss sådana här större tävlingar, och både vi och kommunen är med på det tåget, säger Fredrik Andersson som är ordförande i friidrottsklubben.

Efter att ha drabbats hårt av industrinedläggningar så söker Söderhamn nya vägar för att hitta både en identitet och nya vägar till sysselsättning i näringslivet. Tidigare i år har P4 Gävleborg berättat om att det på två av varandra oberoende fronter jobbas på att bygga idrottsturism. I det ena projektet står Hällåsen som bas med en ny tänkt inomhushall för bandy och i det andra extremsportcenter i den nedlagda maltfabriken i Stugsund.

Evenemang varje år
För att göra kommunen känd i evenemangskretsar ser kommunalrådet Sven-Erik Lindestam gärna att det anordnas stora evenemang varje år:

– Det är något jag ser att vi gärna skulle ha.

2011 förlorade kommunen striden om Skid-SM, däremot var kommunen så sent som ifjol för andra gången på kort tid med och samarrangerade världens största oreinteringstävling, O-ringen.

– O-ringen är ett tillfälle som visar att vi är bra på att samarbeta med föreningslivet, säger kommunaltrådet Sven-Erik Lindestam.

Om en månad meddelar friidrottsförbundet vilken stad som får värdskapet för friidrotts-sm om två år.

Christian Höijer

Foto: Sveriges Radio

Tel:  026-66 65 26
christian.hoijer@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista