1 av 2
Nell Ersson i Sveriges officiella OS-kaval från 1952. Foto: Emil Lundberg / Sveriges Radio.
2 av 2
Bilder från Nell Erssons sprintkarriär. Foto: Emil Lundberg / Sveriges Radio.
Sandviken

Första Gävleborgskvinnan i OS

1:42 min

Idag invigs OS i London och Sverige skickar en trupp med 135 aktiva som ska tävla i allt från lerduveskytte till segling. För 60 år sedan avgjordes olympiska spelen i Helsingfors och där deltog sprintern Nell Ersson från Sandviken. Hon blev då den första kvinnliga sommarolympiern från Gävleborgs län.

– Ja det känns ju underbart naturligtvis. Jag har faktiskt kvar dräkten från olympiaden 1952, berättar hon.

Nell Ersson, eller Sjöström som hon hette på den tiden, deltog under olympiaden i Helsingfors i 100 meter och i stafetten 4 x 100 meter. Någon succé blev det inte då hon tävlade med en allvarlig skada i benet, men stafettlaget lyckades åtminstone slå ett nordiskt rekord.

Av alla deltagarna i Helsingfors var bara en dryg tiondel kvinnor, så hur var det då att som kvinna delta i OS på den här tiden?

– Ja det var ju lite spännande såklart, en verklig upplevelse för oss som blev uttagna. Och det var ju inte så att vi kände oss underlägsna männen på något vis.

När nu OS i london drar igång berättar Nell att hon sitta klistrad framför tv:n för att följa tävlingarna. Hon minns fortfarande känslan när hon klev in på innerplanen under invigningen av OS 1952.

– Det var helt fantastiskt. Det är en sak man aldrig kommer att glömma eftersom det så enormt intressant och spännade på alla sätt och vis, berättar Nell Ersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista