Söderhamn

Homosexuella män möts på Gaycamp

1:51 min

Den här veckan arrangeras Gaycamp för första gången i Vadtorp i Söderhamns kommun. Där kan homo- och bisexuella män prata om sin sexualitet i en trygg miljö.

– Det är som ett kollo för homo- och bisexuella män. Men i stället för att leka så sitter vi i grupper och diskuterar hur det är att vara homo- eller bisexuell i ett samhälle där vi inte är i majoritet, säger arrangören Tomas Lindgren.

En regnbågsflagga hänger mellan de röda stugorna. Ett tjugotal män har samlats för att umgås och diskutera i en miljö där heterosamhället tillfälligt är satt åt sidan.

Samtalen kan handla om att komma ut, om att vara hiv-positiv och hur det är att vara tvungen att fly sitt hemland på grund av sin sexuella läggning. Några av deltagarna på Gaycamp är flyktingar som söker asyl i Sverige.

En som deltar är Matti Kuusela som besökt olika Gaycamps de senaste 25 år. Han kommer från en liten bruksort i Värmland. Och det var hans första gaycamp för 25 år sedan som gav honom stöd att våga komma ut.

– Det var omvälvande för mig. Jag fick möjlighet att prata med andra män i samma situation. Efter det åkte jag hem till Värmland och berättade för mina föräldrar att jag är homosexuell, säger han.