Pumpstationen i Svågadalen. Foto: Fredrik Röjd.
Svågadalen

Ny pumpstation i Ängebo

1:16 min

I dag invigs en ny pumpstation för bensin i den lilla orten Ängebo i Svågadalen i Hudiksvalls kommun. Det var för fem år som den lokala bensinmacken stängdes i Ängebo, och de boende blev då tvungna att åka till antingen Ljusdal eller Delsbo för att tanka.
Kenneth Kalén, som är ordförande i Svågadalens intresseförening och projektledare för det nya tankstället, är lättad.

– Det har varit många turer i den här frågan, men för lite mer än ett år sedan tog vi i intresseföreningen tag i det här på allvar.

Hur känns det att det är klart med en pumpstation nu?

– Det är jätteskönt. Det har varit jobbigt, men nu är det bara skönt att det är klart.

Den nya pumpstationen kommer att invigas idag, och Kenneth Kalén berättar att framförallt bönder och lantbrukare haft det jobbigt de senaste fem åren, men även övriga invånare i dalen som behövt ta sig till Ljusdal eller Delsbo för att tanka bil, gräsklippare eller skoter. Och det här resor som i längden lett till andra problem för bygden.

– Att man behövt åka till andra orter för att tanka har också betytt att man valt att handla där, vilket gjort att vår lokala affär har fått sämre omsättning. Så eftersom invånarna nu kan tanka på orten hoppas vi att affären kommer gå allt bättre, så att vi får ha den kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista