1 av 3
Hästbajs i Vårvik. Foto: Victor Eriksson / Sveriges Radio
2 av 3
Peter Reitan, restaurangägare i Vårvik. Foto: Victor Eriksson / Sveriges Radio
3 av 3
Astrid Grinell, miljöinspektör i Gävle kommun. Foto: Victor Eriksson / Sveriges Radio
Gävle

Hästbajs upprör i Vårvik

2:02 min

Avföring från djur i miljöer där människor vistas väcker ilska hos många. Peter Reitan driver en restaurang i Vårvik i Gävles kustband. Han har nu vänt sig till kommunens medborgarkontor eftersom hästar bajsar vid hans fastighet.

– En dag mötte jag fyra hästar på väg ner mot badplatsen. Jag sa att de inte fick rida där, men de tyckte att allemansrätten gäller.

Ute i Vårvik ligger stallen tätt och det är populärt att ta en ridtur i skog och mark. För allemansrätten gäller även för hästar så länge de inte stör markägaren.

Men Peter Reitan säger att många ryttare inte känner till att allemansrätten inte gäller för den allmänna väg och badplats som ligger på den fastighet som han hyr.

– En dag räknade jag och hittade 19 högar på asfalten, varav fyra var färska. Det är inte okej.

Carola Karismaa har stallplats alldeles i närheten. Hon tycker att hästar är ett naturligt inslag ute på landet men att det också medför vissa skyldigheter

– Skulle min häst göra ifrån sig måste jag ju ta upp det på något vis.

Astrid Grinell är miljöinspektör i Gävle kommun. Det är hon som får ta emot klagomål om hästhållning.

– Hästbajs från enstaka hästar är inte skadligt. Det är inte samma regler som gäller för hästar som för hundar. Utan det handlar om att välja en lämplig väg att rida på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista