Aron Modig lyssnar på en översättare under presskonferensen i Havanna. Foto: Franklin Reyes/Scanpix.
Kuba/Söderhamn

Modig har släppts

1:38 min

De kubanska myndigheterna släppte i går kväll ungdomspolitikern Aron Modig från Söderhamn, ordförande för Kristdemokraternas ungdomsförbund. I går var han med på en presskonferens i Havana.

Efter den uppmärksammade trafikolyckan förra veckan där en kubansk regimkritiker omkom har Modig suttit i förvar. Men i går släpptes han.

– Han befinner sig med svenska ambassadens personal och kommer att få hjälp och stöd så han kan ta sig hem till Sverige så snart som möjligt, säger Anders Jörle, presschef på UD.

När det sker vet inte UD.

Frisläppandet av Aron Modig meddelades vid ett möte på kubanska utrikesdepartementet under måndagskvällen.

Tidigare under dagen dök Aron Modig överraskande upp på en presskonferens som kubanerna anordnat tillsammans med Angel Carromero, den spanjor som körde olycksbilen då den kände kubanske dissidenten och regimkritikerna Oswaldo Paya omkom.

Det har funnits påståenden om att Payas och Modigs bil prejades av vägen av kubaner. På presskonferensen förnekade båda att de skulle ha sett något annat fordon.

De erkände också att de var på Kuba för att överlämna pengar till oppositionen. Aron Modig sade på engelska och tolkad till spanska:

"Jag har förstått att sådant inte är lagligt på Kuba och jag vill be om ursäkt för att jag kommit hit och haft illegala aktiviteter," sade Modig.

Per-Anders Rehn

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista