1 av 3
Sjöbodar vid Möljen i Hudiksvall. Foto: Emil Tomassen/SR Gävleborg
2 av 3
En av de låsta sjöbodarna. Foto: Emil Tomassen/SR Gävleborg
3 av 3
Karta över delar av Hudiksvall. Foto: Emil Tomassen/SR Gävleborg
Hudiksvall

Sjöbodar som lagerlokaler

2:06 min

På vykort, kuvert, bilder och reklamskyltar. Ja sjöbodarna vid Möljen i Hudiksvall exponeras på många sätt som en central del av Hudiksvall. Men av de 25 bodarna är det bara ett fåtal som har någon publik verksamhet i sig.

– Det ser väldigt tråkigt ut, faktiskt, de flesta lokalerna är igenbommade och det är ju ändå Hudiksvalls finaste hus i hela centrum.

– Det är tråkigt, för det finns ju mycket potential med det här torget och dessa bodar med vattnet bakom bodarna och så, så det borde gå att göra något.

Det säger Hudikborna Magnus och Richard som sparkar Hacky Sack, en sorts bollsport, till varandra utanför sjöbodarna vid Möljen i Hudiksvall.

Ansikte utåt
Sjöbodarna, ett av Hudiksvalls ansikten utåt, som idag till största delen används som lagerlokaler. Tidigare var kommunen ägare till de flesta av bodarna, idag finns 16 enskilda ägare till 25 bodar vid Möljen. Kommunen har nämligen under 2000-talet sålt ut sina bodar till privata aktörer.

– Ja, en stor anledning var väl att det var rätt dyrt att underhålla dem, och kommunen ska ju bedriva verksamhet i sina lokaler, och är det lokaler som inte lämpar sig för kommunal verksamhet då börjar man sälja ut, så privata aktörer skulle ha större chans att utveckla möljen, säger Mats Friberg, fastighetsingenjör på fastighets avdelningen i Hudiksvalls kommun.

Bodarna är inte lätta att hantera. På vintern fryser gärna vattnet och i och med byggnadernas kulturintresse får man som ägare inte göra vad som helst med husens yttre.

Ingen plan i sikte
Från kommunens sida har man inga planer på att underlätta för sjöbodarnas framtida användning.

– Det måste ju bli upp till de som äger bodarna, vi kan ju inte som kommun lägga oss i det, säger Göte Bohman (mp), ledamot i Hudiksvalls kommunstyrelse.

Men ändå så använder man ju bodarna i marknadsföringssyfte för kommunen, är det inte då av intresse för kommunen att det ska vara verksamhet i dem?

– Ja det vore väl positivt om det vore på det viset, men vi kan ju inte lägga oss i hur de används utan det måste vara ägaren som gör det, säger Göte Bohman.

Emil Tomassen
emil.tomassen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista