Gävleborg

Facken träffar ambassadör

0:28 min

Bulgariens ambassadör Svetlan Stoev har idag träffat företrädare för LO och Kommunalarbetareförbundet för att få bättre insyn i hur den svenska arbetsmarknaden fungerar.

Bakgrunden är den senaste tidens problem för de runt 1 500 bulgarer som lockats till Sverige med löfte om att tjäna pengar på bärplockning, utan att det finns någon uppdragsgivare. Leif Isaksson, ombudsman på LO:s internationella enhet, berättar vad de talat om och hur man ska komma tillrätta med problemen framöver.

– Situationen som har uppkommmit kan förändras genom att reglera EU:s fria rörlighet till arbetstagarnas förmån, arbetstillståndssystemet måste åtgärdas och det måste till en förändring i bärbranschen. Allt det här kan naturligtvis inte LO driva själva men tillsammans med den bulgariska ambassadören och relevanta myndigheter hoppas vi att kunna hitta en lösning, säger Leif Isaksson, ombudsman på LO:s internationella enhet.

Elin Bäckström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista