Gävleborg

Länets kollektivtrafik är dyr

2:06 min

X-trafiks månadskort för kollektivtrafik är tredje dyrast i landet. Det visar en granskning som Ekot gjort där Gävleborg ingår som ett av 21 län och regioner i landet.

– De bör sänka årskortet med en tusenlapp för då hade det lönat sig för min del, säger Joakim Bergström från Söderhamn.

Vad tänker du om jag säger att Gävleborg har det tredje dyraste i hela landet?

– Ja det låter väl inte så bra, säger Sara Olsson från Vallsta.

Landstinget ansvarig för priser
Priserna på att åka kollektivt skiljer sig stort i landet. Dyrast är det i Norrbotten där resenärer betalar 2354 kronor för ett månadskort medan i Sörmland, som ligger lägst på listan, kostar det 720 kronor. I Gävleborg kostar ett månadskort 1 610 kronor vilket alltså är tredje dyrast i landet.

– Vi vet att det har varit frågor kring vår prissättning och vi ser ständigt över den. Vi har diskuterat det med vår tidigare styrelse och landstingets representanter. Sedan första januari är det landstinget i länet som är ansvariga för prissättningen,  säger Lars Björling som är affärschef på X-trafik.

Ingen plan på sänkning
Ekots granskning visar att snittpriserna på månadskort har ökat med 43 procent, att jämföra med konsumentpriserna som bara stigit med 13 procent under samma period.

Kommer prisökningarna fortsätta?

– Det kan jag inte uttala mig om. Det finns ett förslag att förändra takpriset för länskorten men det är ingenting som vi tagit ställning till, säger Lars Björling, affärschef på X-trafik. 

Men det det finns också dom som tycker att prisläget är rimligt.

– Jag tycker det är skapliga priser. Om jag åker upp och lämnar barnbarnen och åker hem igen direkt så kan jag åka med samma biljett och då blir det billigt. Men för de som pendlar morgon och kväll blir det ju dyrt, säger Yvonne Liljeholm från Gävle som pendlar till barnbarnen i Ljusdal

Ronja Mårtensson, Christian Höijer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista