Bollnäs

Allt fler protesterar mot rasism

1:41 min

En rasistisk demonstration i Bollnäs väckte tre 17-åriga tjejers ilska. De har nu dragit igång en egen manifestation mot rasism och främlingsfientlighet, som hålls 25 augusti på Brotorget. Trots att de blivit både trakasserade och hotade ger de inte upp utan får istället stöd från flera håll.

Det berättar Nadja Olofson, en av initiativtagarna till motdemonstrationen som är nöjd med uppslutningen.

- Mitt i all uppståndelse kände vi att vi fick stöd av tunga politiker som Lars Ohly och andra.  Det kändes bra, säger hon.

Reagerade på rasism

Upprinnelsen till tjejernas manifestation var en demonstration som motståndsrörelsen Nordfront anordnade i Bollnäs för ett par veckor sedan.

Flera upplevde den som mycket obehagligt, däribland 17 åringarna Ester Rogalski Åkerström, Nadja Olofsson och Kaisa Eriksson.

Tjejerna kände att de måste göra något för att istället manifestera för mångfald och mot främlingsfientlighet.

Initiativet mötte motstånd

Deras initiativ har emellertid ifrågasatts och de har blivit trakasserade och hotade via telefon och anonymt brev.

- Jag trodde aldrig att det fanns så mycket hat i Bollnäs och sanningen är väl att det inte heller gör det. Aktivisterna från Nordfront kom från andra håll i landet, konstaterar tjejerna.

Stödet är starkt

Men stödet har alltså varit massivt på både facebook och Twitter och nu får de även stöd av Rättevis Alfta som har sin Rättvisefest samma helg. Det lovar Sven Jansson vid Rättevis Alfta.

- Vi har i år lagt tonvikten på mänskliga rättigheter. När vi sedan hörde att tjejerna skulle hålla sin manifestation samma lördag tog vi kontakt direkt. Det blir ju en fantastisk uppställning för mänskliga rättigheter, säger han.

Ester Rogalski Åkerström kan bara instämma:

- Man kan aldrig manifestera för mycket FÖR mångfald, fred och kärlek, säger hon.