Sandviken

Han lär hockeyeliten åka skridskor

1:44 min

Världsstjärnor i både hockey och bandy står på rad för att träna skridskoteknik med Sandvikensonen Sebastian Falk. Tidigare har Falk hjälpt NHL-stjärnan Nicklas Bäckström och nu flockas eliten för att prova på Sebastians unika träningsmetoder

Sebastian Falks träningsfilosofi är "största möjliga effekt vid minsta möjliga insats", ett resultat han uppnår genom att studera adepternas hela rörelsemönster.

- När jag ser ett rörelsemönster ser jag om det "flyter" eller om det "hackar". Om det hackar vet jag att det finns en muskel eller en led som inte fungerar perfekt, förklarar han.

Fungerar i många idrotter

Förutom isidrotterna där han jobbar med spelare både från Brynäs och SAIK har Sebastian också hjälpt idrottare inom bland annat simning och spjutkastning. Under träningen filmar han sina adepters rörelsemönster för att kunna följa deras utveckling.

En av världsstjärnorna Sebastian jobbat med är alltså NHL-spelaren Nicklas Bäckström, och denne är mer än nöjd med träningen som han tycker har förbättrat skridskoåkning avsevärt.

- Det har fungerat bra. Det är en träningsmetod som man inte är van vid, men som fungerar fint, säger han.

Har egen erfarenhet

Sebastian har själv varit elitskrinnare inom hastighetsåkning och har bland annat vunnit 21 sm-guld under sin karriär. Det är också erfarenheten från elitidrotten han nu drar stor nytta av när han hjälper andra i deras träning:

- Min egen landslagskarriär är som en enda lång utbildning. Det är den som nu gör det möjligt för mig att bygga en miljö som dagens elitidrottare kan frodas i och växa som människor.