Gävleborg

Upprörda ambassadörer

2:02 min

Efter avslöjandet om Tillväxtverkets mångmiljon-representation, riskerar nu den statliga myndigheten att förlora flera av sina företagsambassadörer runt om i landet. I går lät Tillväxtverket via mail informera Sveriges samtlig ambassadörer om den uppkomna situationen.

Cecilia Lind från Gävle är en av tjugotal entreprenörer i Gävleborg som arbetar ideellt som ambassadör för myndigheten - och hon är kritisk till det som hänt.

– Fruktansvärt dåligt, verkar inte finnas något rimligt när man tittar på beloppet eller var de använts till, säger hon.

Cecilia Lind berättar om en facebook-grupp där flera ambassadörer är samlade, de flesta skriver om hur upprörda de är, att de jobbar helt gratis, utan ersättning, medan tillväxtverket enligt en granskning gjort av DN har satsat sju miljoner av skattebetalarnas pengar på lyxiga hotell- och restaurang besök.

Tillväxtverkets förtroende förbrukat
Ambassadörerna har nu skickat ett brev till Näringsministern Annie Lööf för att förklara hur det känns och lagt fram ett förslag.

– Det förslaget är att vi ska lyftas ut ur tillväxtverket, för annars tror jag att jag och många fler kommer att säga avsäga oss uppdraget

– Varför vill man inte bli ihopkopplade med tillväxtverket?

– Det verkar som de fortsätter att försvara det som har hänt, det finns inget förtroende för dem. Det känns inte kul, säger Cecilia Lind.

Kritiken bara växer
Bollnäsföretagaren Margareta Wedin är också ambassadör för Gävleborg, och hon är väldigt upprörd över vad Tillväxtverket väljer att lägger sina pengar på.

-- Inte blir man glad, de kan jag säga, man blir väldigt fundersam, men jag har inte tänkt så långt att jag tänker avsluta mitt ambassadörskap, men mycket funderingar kommer naturligtvis, säger hon.

Vill lugna upprörda känslor
Tillväxtverket utreder nu det som har hänt, för att ta reda på mer och för att få en dialog med ambassadörerna. Gunilla Thorstensson är programansvarig på Tillväxtverket och hon har förståelse för dom upprörda känslorna.

-- Jag förstår att de uppgifter som kommit fram gör folk arga och förbannade. Vi håller på att se vad mer som har hänt och tar fram mer detaljer.

Även i sak erkänner Gunilla Thorstensson att ambassadörernas kritik är berättigad:

--Alla företag förväntas följa regler och det ska naturligtvis också myndigheter göra. Sedan vill vi också ha en dialog, för att vinna tillbaka ambassadörernas förtroende, säger hon.

Ronja Mårtensson
ronja.martensson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista