Hög självmordsfrekvens i Gävleborg

Gävleborgs län har den fjärde högsta andelen självmord i landet. Det visar en undersökning som TT har gjort. Av resultatet framgår att statistiskt sett begår nästan 15 (14,9) personer självmord per 100 000 invånare i Gävleborg.

Det kan jämföras med riksgenomsnittet 12,8 självmord per 100 000 invånare och länet hamnar på fjärde plats i statistiken efter Värmlands, Jämtlands och Gotlands län,  som alla uppvisar en något högre självmordsfrekvens.

Glesbygdslänen drabbas mest

Undersökningen påvisar ett mönster när det gäller de län som drabbas av de högsta självmordstalen.

--De är samtliga glesbygdslän med arbetslöshet och utflyttning som periodvis kan ha genererat en form av kollektiv depression som bidragit till de högre siffrorna.

Det säger Lars Jacobsson, professor emeritus i psykiatri vid Umeå universitet i en kommentar till undersökningen.

Starka folkrörelser motverkar

Den teorin emotsäges i viss mån av att Västerbottens län uppvisar de lägsta självmordstalen. Det hävdar emellertid Lars Jacobsson att det har att göra med länets historia, med en stark frikyrka och starka arbetar- och nykterhetsrörelser.

Källa:TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.