Busschauffören Niclas Andersson välkomnar bussförbudet på Stortorget. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio
Gävle

Stortorget fredas från bussar

Det blir ingen fortsatt busstrafik över Stortorget i Gävle. Det beslutade Arbetsmiljöverket vid ett möte på onsdagen.

Därmed får alltså många av de busschaufförer vi kunde höra i P4 Gävleborg i tisdags sin vilja igenom. Chaufförerna är kritiska till trafiken på torget, eftersom det där vistas så mycket människor med olycksrisker som följd.

Bussschaufförerna är lättade

Mahmoud Othman som kör som kör stadsbuss i Gävle välkomnar beslutet:

- Det är helt rätt att i första hand tänka på människornas och passagerarnas säkerhet. Jag har tyckt att det har varit stressigt att köra där med alla människor som hela tiden korsar körbanan, säger han 

Olycksrisken är för stor

Beslutet som togs igår gäller X-trafiks regionbussar linje 41och 48 som passerar stortorget. Kicki Höök, distriktsansvarig på arbetsmiljöverket säger att beslutet baseras på bussförarnas oro och stressiga arbetssituation när de ska passera det tätbefolkade torget.

- Det är en onormal trafiksutiation och en allt för stor risk för busschaufförerna, konstaterar hon.

Nobina protesterar inte

Om inte någon överklagan lämnas in så kommer busstrafiken på torget att ledas om den 19:e augusti. Det är företaget Nobina som kör regionbussarna på uppdrag från X-trafik, och Nobinas trafikchef Lennart Skoog säger till P4 Gävleborg att man inte kommer att överklaga beslutet.

Andra gator är bättre

Mahmoud Othmans bussförarkollega Niclas Andersson är också nöjd med att slippa köra över Stortorget i fortsättningen.

- Det är bra! Det är för trångt för oss att vara där. Det finns andra gator som fungerar bättre för busstrafik, menar han.

Nyheterna, P4 Gävleborg

026-66 65 30
nyheterna.gavleborg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista