Poliserna Malin Kempe och Björn Gröndahl informerade speciellt om stenkastningen mot polispatrullen. Foto: Emil Lundberg/Sveriges Radio
Gävle

Polispatrull attackerades med stenar

Malin Kempe berättar om attacken
1:11 min

Natten mellan måndag och tisdag attackerades en polisbil med stenar på Brynäs i Gävle. Ingen skadades men de drabbade poliserna blev rejält skakade över att utsättas för en oväntad typ av våld som tidigare inte förekommit i Gävle.

Det var när en polispatrull kom rullande på Brynäsgatan som stenarna plötsligt började hagla.

- En sten krossade framrutan men gick inte igenom. En annan gick igenom sidorutan på passagerarplats, berättar Malin Kempe som tjänstgör som biträdande chef på polisens brottsförebyggande enhet i södra Gävleborg.

Enligt Malin Kempe ådrog sig poliserna inga fysiska skador.

- Men de blev naturligtvis stark berörda av den plötsliga attacken och fick tas om hand här på polismyndigheten när de väl när de tagit sig från platsen, berättar hon.

Inga misstänkta gripna

Det är okänt vad som utlöste attacken mot poliserna och Malin Kempe vill inte spekulera i om vad som kan ligga bakom händelse.

- Ingen är gripen och det finns ingen som är misstänkt. Det är i det här skedet alldeles för tidigt att säga något om orsaken till stenkastningen.

Oklara motiv

Polisen rubricerar brotten som våld mot tjänsteman, framkallande av fara för annan samt skadegörelse. Man har också utökat utredningen med att undersöka om larmsamtalet om stök endast var för att locka polisen till platsen.

Malin Kempe kan emellertid också tänka sig att de unga människor som svarade för stenkastningen saknade klara motiv till sitt agerande:

- Det kan finnas flera omständigheter som utlöste händelsen. Det är inte helt ovanligt att det sker olagligheter bland sommarlovslediga unga, menar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".