Tomas Ledin har gjort karriär också som fastighetsägare. Arkivfoto: Scanpix
Sandviken

Tomas Ledin har tagit revansch

"Klart att grabben ska ha ett slott!"
1:39 min

Lärarsonen Tomas Ledin från Sandviken har bokstavligen gått från koja till slott. Efter en enkel uppväxt på "bruket" blev den folkkäre artisten nyligen hälftenägare till Hesselby slott i Vällingby. "En liten revansch", säger han själv.

Det är alltså en livsresa fylld av starka kontraster som den nyblivne slottsägaren Tomas Ledin nu kan blicka tillbaka på:

- Jag tänkte på det när jag inför köpet spatserade kring på borggården, berättar han. Jag tänkte på min familjs resa och på min farmor och farfar. Då gick det lätt att slå fast - "det är klart att grabben ska ha ett slott", tänkte jag!

Framgångssagan blev sann

Som nybliven 60-åring har alltså den folkkäre Sandvikssonen Tomas Ledin blivit slottsherre. Tillsammans med finansmannen Torbjörn Blomqvist äger artisten 50 procent av Hesselby slott i Vällingby. Exklusivt för P4 Gävleborg avslöjar han för första gången alla de starka känslorna som föranlett investeringen:

- Det är verkligen en liten revansch. Inför köpet erinrade jag mig nämligen vad som hände när min far skulle till Uppsala och utbilda sig till lärare, säger han.

Klassamhället i färskt minne

Pappan behövde ett stipendium som tillhandahölls av sågverkets disponent. Det var också till denne som farmodern begav sig för att vädja om sin sons framtid.

- Farmor avspisades. Ett sådant stipendium kunde inte tilldelas en vanlig sågverksarbetarunge. Det fick bara barn till de som arbetade på kontoret, de som hade litet högre status, berättar Tomas Ledin.

Max Landergård och Christian Höijer
max.landergard@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".