Allt fler får djurförbud

De är panikslagna säger Maria Bjerkheden
0:35 min

Allt fler svenskar förbjuds att ha djur efter någon typ av vanvård. Bara i Gävleborg var det förra året 63 personer som hade djurförbud, vilket enligt uppgifter i Arbetarbladet är nästan tre gånger så många som året dessförinnan.

Gävlebon Maria Bjerkheden driver ett hunddagis och är en av de i länet som tar hand om vanvårdade hundar som måste omhändertas. Hennes erfarenhet är att vanvårdade hundar ofta bor i vanliga villaområden och att dom många gånger inte beter sig som vanliga hundar:

- De skäller, springer runt och verkar inte sällan lätt panikslagna.

Ovana vid människor

Hundarna är därmed inte särskilt lätta att få tag i och Maria Bjerkheden drar slutsatsen att de är ovana med att umgås med nya människor.

- De verkar inte vana vid besök. Troligen är det så att man inte heller gärna tar emot folk i hem där djuren far illa, säger hon.

Hundarna är krävande

Maria Bjerkheden berättar att det kan vara påfrestande att ha med de vanvårdade hundarna att göra, men också att det är ett jobb som känns meningsfullt:

- Jag brukar citera Astrid Lindgren, säger hon; "vissa saker måste man göra, annars är man en liten lort!"

Erik Myrlund
erik.myrlund@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".