1 av 2
Per Mellström ser fram emot björnjakten. Foto: Victor Eriksson / Sveriges Radio
2 av 2
Mats Hindström på Länsstyrelsen i Gävleborg säger att björnstammen inte får bli för stor. Foto Victor Eriksson / Sveriges Radio
Ockelbo

Björnjakten speciell för jägare

"Det är som julafton"
1:44 min

Om tre veckor börjar björnjakten och i år är det 48 björnar som ska skjutas i länet. Jägaren Per Mellström från Ockelbo tycker att det är något alldeles speciellt med att jaga björn.

– Björnjakten är som en liten Julafton när jaktlaget träffas och man är spänd av förväntan och ska få komma ut i skogen, säger Per Mellström.

I Gävleborgs län finns det i nuläget 530 björnar och varje vinter föds det nya kullar. Men i augusti varje år anordnas en björnkjakt för att björnarna i länet inte ska bli för många 

– Varje år uppstår det problem med björnar. Kommer det många och de blir oskygga och vistas nära människor så blir det broplem. De far och välter soptunnor och kan hamna i hagar med djur och så vidare. Dessutom är björnen ett intressant vilt att jaga och köttet är väldigt gott att äta.

Länsstyrelsens beslut

Det är länsstyrelsen som beslutar hur många björnar som ska finnas och hur många som ska skjutas av för att stammen ska ligga på en lagom storlek. Mats Hindström är enhetschef på Länsstyrelsen i Gävleborg där man har gett jägarna tillåtelse att fälla 48 björnar under årets jaktsäsong.

– Vi vill ha kontroll på björnstammen så att den är av en lagom storlek, säger mats Hindström.

Vad skulle hände om man inte skjöt av björnarna?

Då skulle björnpopulationen växa med femtio björnar per år enligt de beräkningar som finns.

Är det någonting dåligt?

– Det kan det ju vara för björnen attackerar ju även tamdjur emellanåt. Så den viltförvaltningdelegation som finns i Gävleborgs län har tyckt att en stam på ungefär den nivå som finns är en lagom population.

Finns i hela länet

Och Per Mellström tror inte att det blir svårt att hitta de 48 björnarna när jakten väl sätter igång.

-- Det går att jaga björn i hela länet. Man får börja köra på där man tror att det finns och där någon kanske sett spår. Där är det ju lämpligt att börja en jakt, säger han.

Victor Eriksson
victor.eriksson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".