Per Mellström visar upp spillningsprover från den förra björninventeringen 2002
Gävleborg

Björnbajs ger svar

"Det är resultatet man vill åt"
1:33 min

Om tre veckor börjar björnjakten och för första gången på tio år ska en inventering göras där man beräknar hur stor björnstammen i länet är. Jägaren Per Mellström från Ockelbo ser emot att kartlägga björnarna.

– Det är riktigt roligt att det kom till skott med den här inventeringen och jag hoppas att den blir riktigt bra.

Inventeringen görs genom att björnspillning samlas in i samband med jakten och sedan skickas till björnforskares laboratorium. Där görs en DNA-analys av tarmcellerna som bland annat ger information om vilket kön björnen har.

– När man ser björnspillning så plockar man upp det och förser med koordinat och datum.

Men att inventeringen skulle vara ett riktigt skitgöra håller Per Mellström inte med om.

– Det är ju resultatet som man är intresserad av. Håller man på med sina egna fingrar så finns det risk att man får med mänskligt DNA i burken. Det är viktigt att det är ren björnspillning. Sedan kommer forskarna att göra en analys så det kommer ta ett bra tag innan vi har ett resultat på det här.

Länsstyrelsen avgör
Analysen av björnspillingen gör att det går att fastställa antalet björnar i Länet där stammen i nuläget består av uppskattningsvis 530 individer. Det är länsstyrelsen som beslutar hur många björnar som ska finnas och hur många som ska skjutas av för att stammen ska ligga på en lagom storlek.

– Gävleborg är ju ett län som har mycket björn, särskilt i de nordvästra delarna. Det är tio år sedan det gjordes en inventering så vi behöver nytt underlag för våra beståndsuppskattningar. Vi vill ha kontroll på björnstammen så att den är på en lagom storlek, säger Mats Hindström på avdelningen för landsbygd och natur på länsstyrelsen i Gävleborg.

Och Per Mellström är nöjd med beslutet

– Det känns verkligen bra att man har kommit till skott och har en budget så att det blir en insamling i höst, säger han.

Victor Eriksson
victor.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".