Vindkraftverk. Foto: Rick Bowmer/Scanpix
Söderhamn

Vindkraft upprör i Söderhamn

"Ett groteskt inslag"
1:42 min

Som vi tidigare rapporterat satsar Söderhamns kommun stort på vindkraftsutbyggnad. Men nu höjs kritiska röster från några av kommunens invånare.

Henrik Skoglund kommer direkt från jobbet. Han jobbar som konservator ute vid Sunnäs bruk och är en av många boende där som nu höjer rösten mot de planerade vindkraftverken i kommunen.

– För mig är vindkraft förknippat med buller och ett groteskt inslag i naturen. Det kommer ödelägga friluftslivet och definitivt drabba turismen, säger Henrik Skoglund.

Stör tystnaden
Saken gäller det hundratal vindkraftverk som kan komma att byggas på land vid Ödmården, mellan Ljusne och Axmar. Och det är fler som kritiserar tanken. KG Lindström och Monika Rudin flyttade från Stockholm till Sunnäs bruk för två år sedan.

– Det blir som att flytta till ett industriområde. Jag har ju flyttat från Stockholm för att komma till lugnet, slippa allt oljud och få höra fågelkvitter och lyssna på tystnaden, säger KG Lindström.

– Jag tycker att det är förjäkligt att bygga det i ett sådant här naturskönt område. De vill ju att jungfrukustområdet ska vara ett turistområde och du lockar inga turister till ett industriområde, säger Monika Rudin.

Viktigt för miljön
Men trots protester från boende och föreningar menar de från kommunens sida att satsningen på vindkraft behövs. Eftersom det är ett led i omställningen mot grön energi. Sven-Erik Lindestam, Söderhamns kommunordförande, menar också att vindkraftverken inte nödvändigtvis förstör naturen.

– Förstöra eller inte förstöra beror på från vilken kulle man betraktar en sådan etablering som kommer att ske. Jag tror att när de väl står kommer man uppleva att de inte är så störande som innan de fanns på plats, säger Sven-Erik Lindestam, Söderhamns kommunordförande.

Emil Tomassen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".