Landstingens subventioner av preventivmedel varierar kraftigt över landet. Arkivfoto: Scanpix
Gävleborg

Preventivmedel en plånboksfråga

"En ren besparingsåtgärd"
2:05 min

Val av preventivmedel har blivit en plånboksfråga för unga kvinnor. Priset varierar kraftigt på marknaden och sedan Landstingets dragit in subventionera för kvinnor mellan 20-23 år, har många helt enkelt inte råd att köpa det preventivmedel som passar bäst.

För de tre unga kvinnorna Olivia, Isabella och Viktoria i Gävleborg är det ingen tvekan om att priset på preventivmedel är av stor betydelse:

– Ganska dåligt, om man inte vill ha barn så är det inte bra att det är dyrt, säger Olivia.

– Är det någon som inte har bra ekonomi, så tror jag de väljer de billigaste, Isabella.

– Jag kör bara på dem jag får, så det spelar ingen roll, jag tar det jag får och väljer att skydda mig på de sättet, säger Viktoria.

Det var för tre år sedan som Landstinget i Gävleborg drog in de subventionerade preventivmedlen för unga kvinnor, för att spara in pengar. Kvinnor upp till 20 år kan fortfarande köpa läkemedel till rabatterade priser med hjälp av högkostnadsskyddet. Men för kvinnor mellan 20 och 23 är subventionerna borttagna. På en svällande marknad av preparat är prisskillnaderna stora.

Inte råd att skydda sig

Maria Öhagen är vårdenhetschef i Västa Gästrikland, och hon menar att priset inte behöver ha något att göra med kvalitén på preventivmedlen. Däremot tycker hon att det är synd att unga kvinnor inte har råd att skydda sig med det läkemedel som passar individen bäst. Och på frågan om det rent av lett till en klasskillnad bland unga kvinnor säger hon.

-- Klart att en risk finns att det skulle kunna bli så, att de dyra preparaten inte är tillgängliga för alla i samhället. Men visst att välja ett som kostar dubbelt så mycket kan vara svårt för vissa, säger Maria Öhagen.

Besparings åtgärd
Tommy Berger är Landstingsråd i Gävleborgs län och han säger så här om varför de subventionerade preventivmedlen - precis som i flera andra län, nu tagits bort för kvinnor mellan 20 och 23 år.

– Det var en ren besparings åtgärd, när vi tog bort den där subventionen, säger han.

Väljer att skydda sig
De som diskuterades och sågs som en fara under förhandlingar var att abortsiffrorna skulle öka, att fler inte skulle fortsätta med preventivmedel. Men Landstinget senaste uppföljning visade att siffrorna inte hade förändrats - att kvinnor fortfarande väljer att skydda sig.

– Är det så att det finns något som tyder på att de beslutet vi tog gav negativa konsekvenser så måste vi ompröva det, säger Tommy Berger Landstingsråd i Gävleborg.

Ser över frågan
Lanstinget i Gävleborg kommer att fortsätta att göra uppföljningar kring beslutet. Och Sveriges Kommuner och Landsting kommer nu under hösten att se över frågan om en eventuell förändring, för att göra det så lika som möjligt i hela landet.

Ronja Mårtensson
ronja.martensson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".