Antalet HIV-smittade i Gävleborg ökar. Att göra ett HIV-test ska vara gratis på alla vårdcentraler i landet.
Gävleborg

Allt fler drabbas av HIV i Gävleborg

"Sjukdomen finns fortfarande kvar"
1:03 min

Allt fler drabbas av HIV i Gävleborgs län. Minst 120 personer bär på smittan.
Karl-Erik Risslinge är ordförande i riksförbundet Noaks Arks sektion i Gävle, som just nu påbörjat en informationsturné i Gävleborg. Och Risslinge menar att kampanjen har en viktig roll.

– Den är jätteviktig för att få folk att öppna ögonen för att sjukdomen fortfarande finns kvar, och hur farlig den är, säger Karl-Erik Risslinge.

Stort mörkertal
Karl-Erik Risslinge berättar att det idag finns närmare 6000 hiv-smittade i Sverige, varav runt 120 finns i Gävleborgs län och siffran ökar ständigt. Han betonar också att det utöver den officiella statistiken troligtvis finns ett relativt stort mörkertal, med personer som exempelvis inte vet om att de blivit smittade. Det är också de som oftast drabbas hårdast av sjukdomen då man inte får den vård man behöver.

Få bort rädslan
Karl-Erik hoppas att deras informationskampanjer i längden kan få smittan att minska, och han har också en drömbild för framtiden.

– Att få bort rädslan för sjukdomen bland allmänheten. Det är ingen sjukdom som smittar om man är noggrann med att byta nålar och ha skyddat sex.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".