Kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Roland Bäckman. Foto: Riksdagen

Politisk röra ger Ljusdal problem

Besvärligt läge säger Roland Bäckman
1:54 min

Den politiska oron i Ljusdal har nu lett till att både kommunchefen Nicklas Bremefors och tillförordnade utbildningschefen Tor Jonsson har hoppat av. Kommunen saknar politisk majoritet och när oppositionspartierna kan rösta genom sina frågor skapar det problem för kommunens tjänstemän.

I praktiken försöker Socialdemokraterna och Vänsterpartiet styra Ljusdal i minoritet, men det gör ledarskapet otydligt med förvirring som följd. Det konstaterar kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Roland Bäckman.

- Det är självklart en besvärlig situation. Frågorna får avgöras från fall till fall, säger han.

Majoriteten sprack

Efter valet 2010 ingick Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Socialradikala demokraterna ett samarbete, men det sprack sedan SRD hoppat av.

Fortfarande sitter S och V på de tyngre posterna och ska styra kommunen, men i praktiken kan oppositionspartierna driva igenom sina frågor, vilket man också har sett till att göra.

Samarbete krävs

Oppositionsrådet och Moderaten Lars Molin håller med om att den politiska situationen därmed blir ovanligt turbulent i Ljusdal.

- Vi är vana vid en lång socialdemokratisk beslutstradition. Man ska ta beslut och sedan passerar det friktionsfritt kommunstyrelsen, kommunfullmäktige och nämnder. Men nu är det en helt ny situation som kräver att också oppositionens synpunkter vägs in i besluten. Det kräver öppenhet och samarbete, annars hamnar man i det läge som vi har i dag, förklarar han.

Ingen ny majoritet i sikte

Inte förrän om två år är det val och frågan nu är ju om den politiska situation är hållbar fram till dess. Men som läget är just nu finns ingen ny majoritet på gång säger Socialdemokraten Roland Bäckman.

- Vi har gjort inbjudningar till andra partier, men det har inte fungerat, konstaterar han.

Inte bara av ondo

Även om den politiska situationen är turbulent i Ljusdal så är den inte bara av ondo tycker oppositionsrådet Lars Molin, eftersom det bland annat inneburit att politiker från olika partier börjat prata mer med varandra.

- Vi talar om de många praktiska frågor kommunen har att ta i tu med och jag tror att det till slut kommer att ge resultat, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".